Det finns så många maträtter som verkligen plockar fram det fina i vit fisk. Men är inte vit fisk rätt krångligt att tillaga, kanske du undrar? Jag skulle argumentera för motsatsen. Med det här tipset bli vit fisk busenkelt att både få gott – och med rätt temperatur.
Kolja, kummel eller varför inte lite torsk? I Norden har vi en stark tradition av att fiska och tillaga rikligt med vit fisk. Som tävlingsfiskare har jag gott om egna erfarenheter av att både fånga och äta fantastiskt goda vita fiskar.
Men många väljer bort den vita fisken mot andra sorter och maträtter. Tveksamheten kring att tillaga vit fisk stoppar många från att upptäcka hur fantastiskt enkelt (och gott!) det kan vara. Jag stöter på många kunder i matbutiken som berättar om hur fisken antingen blir bränd och torr eller för rå i mitten.
Så behöver det verkligen inte vara.
55 grader är allt som krävs
Du kanske inte tror mig, men faktum är att all vit fisk går att tillaga med samma temperatur. Allt du behöver är en ugnstermometer som kan hålla koll på fiskens innertemperatur. Ingen klocka, inget tjafs – när termometern når 55 grader är fisken redo att ätas. Oavsett vilken vit fisk det är.
Så här gör du:
1. Lägg fisken med huden nedåt i ugnsformen.
2. Se till att sätta mätstickan i den tjockaste delen på fisken.
3. Skjut stickan så pass långt in så att spetsen har ungefär lika långt till fiskens ytterkant från alla håll.
4. Vänta tills termometern visar 55 grader.
Följer du dessa steg kan du vara säker på att fisken är redo att ätas, oavsett om det är kolja, kummel, torsk eller någon annan vit fisk. Visst låter det enkelt? Det är det. Under tiden fisken får tillagas i ugnen kan du passa på att förbereda potatismoset, salladen eller vad du än önskar ha till – utan att behöva passa tiden.
Prova där hemma, du också!