Känner du dig överväldigad av mängden knivar som kan användas i köket? Matlagning behöver varken vara svårt eller kräva tusen olika redskap. Här är mina tips på tre knivar som gör jobbet.
Det är lätt hänt att nörda ned sig i olika redskap man kan använda i köket. Tro mig – jag har varit där.
Alltifrån maskiner och smarta redskap till detaljerade lösningar som klarar specifika uppgifter.
Men matlagning behöver inte vara en materialsport. Det går att skapa fantastiska måltider även utan att luta sig mot mängder av redskap. Jag gillar att ta ned matlagningen till det mest basala. Bra ingredienser, enkla metoder och glädje i köket.
Speciellt vanlig är tanken om att kockar använder en stor uppsättning olika knivar för att lyckas med sin matlagning. Men faktum är att du bara behöver tre typer av knivar för att täcka matlagningens behov.
Ser du till att ta hand om dem på rätt sätt genom att använda knivställ, undvika diskmaskin och torka dem direkt efter diskning så kommer du märka att dina knivar kan vara trogna kompanjoner under lång tid framöver.
Här är tre knivar som gör jobbet i köket:
Skalkniv
Kanske den mest underskattade kniven i köket. Skalkniven känns igen genom att den är betydligt mindre och smidigare än många andra knivar. Jag använder den till exempel för att hacka små grönsaker och pilla bort kärnor ur stenfrukter – kort sagt allt finlir i köket. Varje gång jag märker att en större kniv känns klumpig och otymplig vänder jag mig direkt till skalkniven.
Brödkniv
Med sin räfflade egg sticker brödkniven ut från mängden. Den må ha en specifik uppgift att utföra, men ack så viktig. Varje gång brödet ska skivas är jag oerhört tacksam för att brödkniven finns.
Kockkniv
Den här något större kniven är kanske sinnebilden för hur en kniv ser ut. Kraftig nog att kunna dela grova köttbitar – fin nog för att skära större grönsaker. Dess mångsidighet gör att den även går under namnet allroundkniv. Kort sagt, en kniv som går att använda till det mesta. När kockkniven inte längre klarar att lösa uppgiften finns brödkniven och skalkniven där, redo att steppa in.